11 grudnia

Płatki jaglane z korzenną nutą

Zima to taki czas, że nawet śniadania kojarzą nam się z korzennymi, rozgrzewającymi smakami i sama herbata nie wystarczy żeby Nas rozgrzać.
Jeśli więc jesteście smakoszami przyprawy korzennej, płatków jaglanych i orzechów zapraszam na bloga po śniadaniową inspirację.
Przepis dodaję do akcji "Pomysł na śniadanie"

Składniki:
1/2 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka mleka 
1/2 banana
kilka orzechów, winogron
3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
przyprawy korzenne tj.anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki



Przygotowanie:
Do małego garnka wlewamy mleko, wsypujemy przygotowaną przyprawę korzenną oraz płatki 
i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przekładamy do miseczek. Dodajemy ulubione owoce, w mojej wersji będą to banany, winogron i orzechy które idealnie pasują do korzennych aromatów. Posypujemy szczyptą przyprawy korzennej.

#pomysłnasniadanie #zyciezaczynasiewkuchni #jaglankakorzenna


1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger