Młodszy syn często chodzi za mną i marudzi, że zjadłby coś słodkiego, a że wszelakie gofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów na szybkie przysmaki.
Niżej w przepisie napisałam aby ciasto schłodzić godzinę w lodówce,
a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;)
i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam, piekę i jemy!
Składniki na około 16 rogalików:
125 g masła
3 łyżki śmietany 18%
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
pozostałe:
twarda marmolada
cukier puder
roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni ustawiając grzanie góra-dół.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier, jajka i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko wałkujemy w okrąg. Rozwałkowane ciasto dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujmy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 200 °C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Najbardziej zawsze lubimy rogaliki z powidłami albo z makiem <3
OdpowiedzUsuńa ja nie lubię powideł;( ale mal owszem ;)
UsuńMmm, jestem pewna, że był przepyszne :)
OdpowiedzUsuńo tak, dziękuję;)
UsuńUwielbiam takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuń