Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków.
Składniki:
szklanka palonej kaszy gryczanej
sól,pieprz
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy a jeszcze lepiej oleju lnianego
cebula
2 łyżki posiekanego tymianku
3 łyżki grubo pokrojonej natki
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykrywamy i gotujemy (12-15 minut).
W tym czasie podsmażamy 5 minut orzechy na połowie masła, mieszając co chwilę. Przesypujemy do miski. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Przekładamy wszystko do większej miski czyli kaszę, cebulę z tymiankiem, orzechy włoskie i natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz