Składniki:
250 g serka wiejskiego
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
Do drugiej miski dodajemy serek wiejski, żółtka, cukier, olej oraz mąkę. Mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką.
Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obydwu stron, na złocisty kolor.
3 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
Do drugiej miski dodajemy serek wiejski, żółtka, cukier, olej oraz mąkę. Mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką.
Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obydwu stron, na złocisty kolor.
u mnie serek zawsze jest w lodówce,a co tam zrobię takie i ja ^^
OdpowiedzUsuńMyślę że nie pożałujesz:) fajne lekkie placuszki na podwieczorek w sam raz :)
UsuńJa się zawsze za podobne placuszki zabieram, gdy data ważności serka mi się zbliża, a nie miałam jakoś ochoty go spałaszować w naturalnej postaci ;) Potwierdzam, że placuszki są pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu;)
UsuńNa słodko jeszcze takich placuszków nie robiłam ani nie jadłam - dotychczas tylko na słono, a więc wszystko przede mną.
OdpowiedzUsuńa ja znowu na słono nie próbowałam ;)
Usuń