10 marca

Sezamkowe smakołyki

Najprostsze na świecie słodkości i w smaku niczym oryginały a nawet lepsze ;) Powstaje z 3 góra 4 podstawowych składników tj.sezam, woda, cukier i/lub miód. Przekąska słodka ale nie za słodka więc nie sposób się jej oprzeć.
A poza tym czy wiecie że...
Sezam to oleista roślina bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka. Zawiera też lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową, ma wysoka zawartość białka oraz zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi 
w organizmie procesy starzenia.
Gdyby nie ten cukier to samo zdrowie ;)))
Przepis zaczerpnięty z bloga #przepis podany na talerzu.


Składniki:
200 g cukru
200 g sezamu
3 łyżki wody
1 łyżka miodu płynnego ewentualnie rozpuścić ten, który się z karmelizował




Przygotowanie:
Sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy często mieszając, aż zrobi się złoty,
odstawiamy do wystygnięcia.

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy 3 łyżki wody i czekamy, aż się z karmelizuje. Powinien być złoty i płynny. Dodajemy miód, mieszamy łyżką a następnie wsypujemy sezam i mieszamy do połączenia składników.

Szykujemy arkusz papieru do pieczenia i wykładamy masę sezamową, przykrywamy drugim papierem i wałkujemy. Jak masa trochę ostygnie, odklejamy od papieru. Kroimy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


10 komentarzy:

  1. Mniam ! Ale zjadłabym taką sezamke :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza przekąska świata! Do tego zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię sezamki, nigdy jednak ich nie robiłam.Widzę, że to wcale nie jest skomplikowane. Piękne i smaczne są Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu zrobienie sezamków jest bajecznie proste i szybkie, nie czekaj dłużej leć po sezam i działamy;)

      Usuń
  4. Uwielbiam domowe sezamki i na pewno niebawem przygotuję, bo dawno nie jadłam :) ściskam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają idealnie :) Raz robiłam domowe sezamki, ale wyszły trochę gumiaste :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy chałwę, sezamki, tahinę i wszystko co z chałwą związane :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś się nimi zajadałam,teraz w sumie też ale już rzadziej

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger