Szparagi, temat bardzo wdzięczny wiosną ale jak każde warzywo ma swoich zwolenników
i przeciwników. Szparagi poza tym, że są po prostu pyszne, można je przygotować na wiele sposobów, o czym się przekonacie sami. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta-karotenu a także wapń, fosfor, potas, asparagina i błonnik. To niesamowite, że jedząc warzywa a głównie to jedno warzywo wzmacniamy kondycję kości, zębów, skóry, włosów, paznokci czy też wspomagamy pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu.
i przeciwników. Szparagi poza tym, że są po prostu pyszne, można je przygotować na wiele sposobów, o czym się przekonacie sami. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta-karotenu a także wapń, fosfor, potas, asparagina i błonnik. To niesamowite, że jedząc warzywa a głównie to jedno warzywo wzmacniamy kondycję kości, zębów, skóry, włosów, paznokci czy też wspomagamy pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu.
Składniki:
1 pęczek szparagów
sól
pieprz
oliwa
sos beszamelowy:
20 g masła
15 g mąki pszennej
180 ml mleka
sól
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ze szparagów odłamujemy twarde końce, właściwie to one same się złamią w odpowiednim miejscu.
Te końce proponuję wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym,
doprawiamy solą, pieprzem.
doprawiamy solą, pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondelka wkładamy i roztapiamy masło. Dodajemy mąkę
i energicznie wymieszamy rózgą na jednolitą masę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając,
po czym stopniowo wlewamy mleko wąskim strumieniem. Tym razem cały czas energicznie mieszając rózgą, aż sos będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, pieprzem.
i energicznie wymieszamy rózgą na jednolitą masę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając,
po czym stopniowo wlewamy mleko wąskim strumieniem. Tym razem cały czas energicznie mieszając rózgą, aż sos będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, pieprzem.
Polewamy szparagi sosem. Wystające końce szparagów skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok. 20 minut.
Ps.jeśli sos będzie miał grudni możemy zmiksować go w malakserze lub po prostu użyć blendera.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok. 20 minut.
Ps.jeśli sos będzie miał grudni możemy zmiksować go w malakserze lub po prostu użyć blendera.
Uwielbiam szparagi!
OdpowiedzUsuńTylko czekam do sezonu...
Szczerze?? Byłam w sklepie dzisiaj i patrzyłam na szparagi... pomyślałam, że chyba nie wezmę bo nie mam dobrego przepisu... A tu proszę! ❤️
OdpowiedzUsuńWidziałam ostatnio pierwsze szparagi w sklepie 😀a u Ciebie widzę bardzo smaczna propozycja podania 💓🔥zapisuje.
OdpowiedzUsuńJuz upolowalas szparagi?!? Aaaa! Tez chce!!
OdpowiedzUsuńja ich miłośniczką nie jestem, może dlatego, że nie jadłam dobrze przyrządzonych. Sama raz próbowałam ugotować i szału nie było
OdpowiedzUsuńSzparagi uwielbiam w każdej postaci 🙂
OdpowiedzUsuń