Dzień dobry w poniedziałek!
Dzisiaj kłania się przed nami omlet, ale nie taki byle jaki ;) To omlet ze szparagami, a szparagi to samo zdrowie jak wiadomo ;) Mnóstwo witamin i cennych elementów odżywczych. Nie żałujcie sobie ;) Ja obżeram się nimi cały maj ;)
Taki omlet ma jedną (z wielu) zaletę, taką że z jednego przepisu możemy przygotować kilkanaście różnych wersji, dla każdego coś ulubionego! Słodko, słono, ostro czy łagodnie ;)
3 jajka
około 100 mleka lub wody gazowanej
około 50 gram mąki
sól, pieprz
ulubione dodatki: 5 szparagów, 2 łyżki szczypiorku, ząbek czosnku
Przygotowanie:
Jajka z mlekiem miksujemy, dodajemy mąkę, sól i pieprz.
Do masy jajecznej dodajemy pokrojony szczypiorek.
Na patelni podsmażamy 2 minuty szparagi i czosnek.
Jajka wylewamy na rozgrzaną patelnię.
Smażymy około 2 minut z każdej ze stron, pamiętaj żeby smażąc omlet boki przesuwać do środka aby rzadka masa napływała na brzegi i ścinała się. Jeśli już na wierzchu nie będziemy mieli rzadkiej masy przekręcamy omlet na patelni, smażymy do zarumienienia.
Na niedzielne śniadanie nadaje się idealnie! :)
OdpowiedzUsuń