11 czerwca

Kokosowe gofry

Między domowym pieczywem, które ostatnio wypiekaliśmy z dzieciakami dość często wkradały się też inne smakołyki. Robiliśmy gofry kokosowe, które w konsystencji są zupełnie inne niż te klasyczne biszkoptowe, mają inną strukturę i są cieższe. 
Nie mniej jednak bardzo smaczne i mięsiste.

Składniki:
3 duże jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
10 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki kokosowej




Przygotowanie:
Jajka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą, jasną pianę. Dodajemy cukier. Po kilku minutach ubijania dodajemy olej, mleko. Mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy do masy jajecznej. Gofrownicę rozgrzamy i wylewamy ciasto. Pieczemy około 3 minuty, ale czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Z podanej porcji wychodzi ok 10 małych gofrów.




1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger