Lekkie sałatki z wykorzystaniem świeżych warzyw to bardzo fajna alternatywa do cieżkich majonezowych sałatek z gotowanych warzyw korzennych. Połączenie kapusty pekińskiej, śledzia i chrzanu może się wydawać absurdalne ale polecam spróbować. Ta wersja pojawi się z pewnością na naszym stole.
Składniki na 4 porcje:
1/2 młodej kapusty pekińskiej
3 łyżki kukurydzy konserwowej
6 filetów śledziowych w oleju
cebula
kilka plasterków białej podsmażonej kiełbasy
2 jajka ugotowane na twardo
mały pęczek szczypiorku
sos chrzanowy:
150-200 gram jogurtu greckiego
1 łyżka chrzanu
1 łyżka konfitury żurawinowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm.
Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek.
Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porada:
Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki a jest przecież bardzo smaczna.
Biała kiełbasa wykorzystana do dekoracji, natomiast może się znaleźć jako dodatkowy składnik i warstwa sałatki.
Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .
Niezbyt ciekawe to połączenie kiełbasy i śledzia .Reszta super
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń