Dżem z dyni to absolutny jesienny must-have.
Wystarczy dowolna odmiana warzywa, cukier i przyprawy. Zamiast pomarańczy możesz użyć cytryny, dodatkowo można dodać imbiru, anyżu, cynamonu. Tak naprawdę co dusza zapragnie.
Sprawdź, jak zrobić najlepszą konfiturę!
4 kg dyni
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i skórka z 4 pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy pestki. Dyniowy miąższ kroimy w drobną kostkę.
Wkładamy do garnka z grubym dnem. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy.
Gotujemy dżem już bez przykrycia przez około 1 godzinę, może dłużej w zależności od rodzaju dyni. Ona musi się po prostu rozgotować ;). Gotujący się dżem mieszamy co kilka minut żeby się nie przypalił. Jeśli konsystencja dżemu nam odpowiada przekładamy do wyparzonych słoików
i pasteryzujemy przez 25 minut.
Drugą wersją dżemu jest zmiana jego konsystencji na mus, gotowy dżem miksujemy blenderem na gładko. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz