18 stycznia

Placuszki z jagodami i syropem klonowym

Banalnie proste i nie wiarygodnie szybkie placuszki. My takie przepisy lubię najbardziej, 
ledwo zdążę pomyśleć na co mam ochotę a już zajadam się nimi z kubkiem gorącej kawy/ herbaty czy kakao.  Dodatki do placuszków mogą być takie jakie sobie zażyczycie, moja wersja jest z jagodami w środku, jagodami na zewnątrz i syropem klonowym.

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła lub oleju

dodatkowo: 2-3 łyżki jagód


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do misy lub dzbanka blendera i blendujemy na gładką masę. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, następnie nakładamy pół łyżeczki jagód na placek.
Smażymy na suchej patelni z obu stron, przekręcamy w momencie gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Po każdej porcji usmażonych placuszków dobrze jest przetrzeć patelnię suchym ręcznikiem papierowym.



2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger