10 lutego

Chlebek bananowy

Jesli poszukujesz pomysłu na dojrzałe banany, kliknij w zdjęcie i zobacz czego jeszcze potrzebujesz do przygotowania najpyszniejszego pod słońcem chlebka ;) To ciacho poza tym że jest intensywnie bananowe, jest mega wilgotne w środku i może przybierać różne postacie smakowe od orzechów po rodzynki, migdały i kandyzowaną skórkę pomarańczową. 
Smakuje pysznie. Przekonajcie się sami. A jak chcecie zobaczyć jak wygląda orzechowa wersja skoczcie do Edyty z Pasji Smaku, gdyż inspiracji zaczerpnęłam od niej.


Składniki na keksówkę o wymiarach 11 x 25 lub 30:
3 jajka
5 dojrzałych bananów
1/2 szklanki cukru
200 g masła
opakowanie 100 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 i 1/2 szklanki mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli



Przygotowanie:
Cztery banany rozgniatamy na talerzu widelcem, miksujemy z jajkami i rozpuszczonym 
i przestudzonym masłem. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótką chwilę do połączenia składników. Wsypujemy kandyzowaną skórkę 
z pomarańczy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej masę. na wierzch kładziemy ostatniego banana przeciętego na pół i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do tzw.suchego patyczka przez ok. 60 minut.





12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wypieki z bananami, u nas na wsi w sklepiku Pani dojrzałe za grosze sprzedaje bo ludzie nie chcą kupować. Jak idę to biorę wszystkie jak leci :) Robiłam różne wypieki z bananami, chlebka jednak nie... Siedzę z kawką przed kompem patrzę, na ten przepiękny wypiek i aż mi zapachniało :) Z przepisu na pewno skorzystam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. To taki chlebek, który naprawdę jest pysznym ciastem. Myślę, że wiele osób podchodzi do niego właśnie jak do chleba o smaku bananowym, a dopiero jak spróbuje to szok! Bo to pyszne ciacho jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już różne chlebki widziałam ale bananowego jeszcze nie :) chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam chlebek bananaowy - to dla mnie najlepsze śniadanko. Koniecznie ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności 😀🔥taki chlebem zawsze dobrze smakuje 💓

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękny i puchaty! Moje wszystkie chlebki bananowe kończą się zakalcem 😟 spróbuję upiec z Twojego przepisu, może będzie lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka zawsze się sprawdza. Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Przepysznie sie zapowiada! Jak ja uwielbiam takie proste szybkie wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie chlebki najlepsze. Idealne gdziekolwiek nas poniesie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja już dawno go nie piekłam! Prawie zapomniałam o tym pysznym wypieku! Dzięki za przypomnienie i zapewnienie pysznego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek bananowy to życie :D cudne foty!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger