08 lutego

Wytrawne babeczki z szyną chrzanową i warzywami

Jeśli lubisz wytrawne śniadania a znudziły ci się kanapki, zrób torty na ciepło, ale jeśli tosty 
też ci się znudziły zrób babeczki z szynką z chrzanem, papryką, jajkiem. 
Lista składników jest długa...
i dowolna, użyj tych które lubisz najbardziej.
mam nadzieję, że cię przekonałam, a jeśli nie to powiem ci jeszcze że takie śniadanie przygotujesz w 5-10 minut, później 15 minut pieczenia i jesz cieplutkie babeczki.
Mało tego ta propozycja, może być też drugim śniadaniem do pracy czy nawet podwieczorkiem. 
Jednym słowem smacznego!

Składniki na 6 szt babeczek:
6 kromek tostowego chleba
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
3 kiszone ogórki
keczup 
3 jajka



Przygotowanie:
Z każdej kromki chleba tostowego wycinamy kółka, ja do tej czynności używam ringu. 
Następnie kółka wałkujemy cienko. Wkładamy do formy na mufinki formując takie koszyczki, 
najlepiej użyć metalowej formy takiej jak na zdjęciu, ale myślę, że w silikonowych foremkach również wyjdą pyszne.
Paprykę, i szynkę kroimy w kostkę, ogórka kiszonego w plasterki.
Do chlebowych koszyczków wlewamy ketchup, następnie wsypujemy szynkę, paprykę, ciecierzycę 
i ogórki. Na wierzch nakładamy jajko. Każde jajko rozbijmy do miseczki i wyjmujemy żółtko. I żółtko i białko kładziemy na samą górę, tylko na osobne babeczki. Solimy i pieprzymy po wierzchu. 
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dól.
Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger