DZIEŃ CZEKOLADY
Dzisiaj jest dzień czekolady!!! I chciałoby się teraz jeść wszystkie czekoladowe smakołyki ;)
po więcej czekoladowych smakołyków zapraszam tutaj, oraz do wiosennego Aromatu, dziewczyny stworzyły niesamowicie pyszne propozycje. Składniki:
250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki razowej
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek masła orzechowego
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i rozpuszczaną, przestudzoną czekoladę.
Następnie suche składniki. Mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Spłaszczamy w dłoniach, na środku kładziemy pół łyżeczki masła orzechowego, zawijamy do środka i formujemy kulkę.
Układamy w odstępach. Na jedną porcję ok 9 do 12 szt maksymalnie, pieczemy na 3 tury
po 12 min każda.
Przy wyciąganiu ciasteczka są jeszcze miękkie z góry, ale takie mają być. Po chwili stwardnieją
z zewnątrz, a pozostaną miękkie w środku.
Przestudzone ciastka oblewamy polewą czekoladową.
Nairobiłaś mi apetytu na takie ciasteczka
OdpowiedzUsuń