12 kwietnia

Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym

DZIEŃ CZEKOLADY

Dzisiaj jest dzień czekolady!!! I chciałoby się teraz jeść wszystkie czekoladowe smakołyki ;)
po więcej czekoladowych smakołyków zapraszam tutaj, oraz do wiosennego Aromatu, dziewczyny stworzyły niesamowicie pyszne propozycje. 

Składniki:
250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki razowej
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek masła orzechowego
polewa czekoladowa




Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i rozpuszczaną, przestudzoną czekoladę.
Następnie suche składniki. Mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Spłaszczamy w dłoniach, na środku kładziemy pół łyżeczki masła orzechowego, zawijamy do środka i formujemy kulkę. 
Układamy w odstępach. Na jedną porcję ok 9 do 12 szt maksymalnie, pieczemy na 3 tury 
po 12 min każda. 
Przy wyciąganiu ciasteczka są jeszcze miękkie z góry, ale takie mają być. Po chwili stwardnieją 
z zewnątrz, a pozostaną miękkie w środku.
Przestudzone ciastka oblewamy polewą czekoladową.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger