06 kwietnia

Wielkanocny farsz do jajek part 1.

Jajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły.


Składniki 
300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów 
50 gram prażonych pestek słonecznika 
garść świeżej bazylii 
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 
2 ząbki czosnku 
sok z jednej cytryny 
olej rzepakowy 
200 gram ciecierzycy konserwowej
kopiasta łyżka jogurtu greckiego



Przygotowanie:
Do kielicha blendera wyciskamy sok z cytryny, wkładamy całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodajemy bazylię i pozostałe składniki, miksujemy. 
Jeśli masa jest zbyt zwarta dodajemy oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. 
Powinna wyjść gładka masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie chrupiąca. 
Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest 
już ani sól ani pieprz. Przed nafaszerowaniem jajek możemy dodać jeszcze żółtka ugotowanego jajka, zgniecione po prostu widelcem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger