Witajcie!
Spieszę do Was z kilkoma ciekawymi przepisami póki jeszcze pomidory
dojrzewają na krzakach.
Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku,
zdjąć skórkę i zmiksować.
Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku!
Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików.
Składniki:
10 kg dojrzałych pomidorów
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
3 papryczki chili
Przygotowanie:
Pomidory pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C ok 20 minut, zostawiamy kilka minut do odparowania i wystygnięcia. Obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki. Przekładamy do garnka dodajemy sól, cukier i chili. Gotujemy a raczej odparowujemy ok 30 minut aby uzyskać wymaganą gęstość. Blendujemy na gładki krem. Jeśli mamy już pożądaną konsystencję, po ponownym zagotowaniu zamykamy w słoiki, odwracamy do góry dnem, przykrywamy kocem i pozostawiamy do wystygnięcia.
mniam .....
OdpowiedzUsuń