Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach <3
6 żółtek
3 białka
160 g drobnego cukru
500 g serka mascarpone
250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
dodatkowo:
300 ml mocnej kawy espresso
gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, przelewamy do miseczki i zostawiamy do przestudzenia.
Jajka wyparzamy krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mniej więcej 2/3 porcji cukru i ucieramy mikserem aż do uzyskania puszystej jasnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy pozostałą 1/3 porcji cukru, ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Żółtka łączymy z mascarpone. Łyżką drewnianą lub mikserem krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta.
Następnie do masy dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką.
Biszkopty zanurzamy w kawie. W naczyniu układamy warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy. Na krem wykładamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu.
Ja natomiast podaje swoje tiramisu w kieliszku. Zasada jest ta sama, czyli biszkopty, krem itd.
naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Przed podaniem posypujemy wierzch tiramisu sporą ilością gorzkiego kakao.
wspaniałe!
OdpowiedzUsuń