Pyszna tarta z pieczoną cebulą, serem feta i suszonym estragonem w kremowym sosie jajeczno śmietanowym. Sprawdzi się świetnie na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi.
Zapraszam również na stronę zimowego numeru magazynu Aromat, po wiele, wiele inspiracji!
kruche ciasto:
200 g pszennej mąki
szczypta soli
150 g masła
3 łyżki wody
farsz:
3 średniej wielkości cebule czerwone
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
150 gram sera feta
2 jajka
5 łyżek śmietany 18%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut,
a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica formy na tartę, wykładamy nim formę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Spód do tarty pieczemy przez ok 25 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika.
Nadzienie do tarty: cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę oraz suszony estragon. Smażymy na średnim ogniu przez 10 minut. Studzimy.
Do miski wbijamy jajka, rozbijamy dokładnie widelcem. Dodajemy pokruszony ser feta, sól, pieprz, oraz śmietanę. Mieszamy. Podpieczone ciasto wypełniamy farszem i zapiekamy ponownie 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz