Sernik najlepsze ciasto ever. Maślany, delikatny i zapewniam, że zawsze się udaje. Ten został upieczony w najbardziej klasycznej wersji z sera, jajek, cukru, mąki ziemniaczanej i masła.
Niebo w gębie. Przygotujemy go w kilka minut, a jako spód możemy wykorzystać kruche ciasteczka i masło.
Aby przygotować spód kruszymy maszynkowe ciasteczka Brześć, wykładamy nimi dno tortownicy i skrapiamy rozpuszczonym masłem.
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
200 gram masła
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
spód:
400 gram maszynkowych ciastek Brześć
100 gram masła
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, ustawiając grzałkę piekarnika góra-dół.
W dużej misce mieszamy ser z wiaderka, jajka, roztopione i wystudzone masło, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy mikserem kilka minut do połączenia składników.
Ciasteczka przekładamy do mocnego woreczka np. strunowego, kruszymy uderzając w nie wałkiem lub w ręku. Następnie skrapiamy rozpuszczonym masłem.
Na spód wylewamy masę serową, wygładzamy powierzchnię.
Sernik pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Następie obniżamy do 120 stopni, pieczemy jeszcze 30 minut.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku na 30 minut. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz