Sułtańska sałatka śledziowa z rodzynkami, cebulą i sosem pomidorowym.Takie śledzie najlepiej smakują za 3-4 dni od przygotowania, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. To potrawa, która sprawdzi się nie tylko od święta.
1 kg filetów śledziowych
6 łyżek octu 10%
300 g rodzynek
3 duże cebule
1 łyżka miodu
ok 100 ml oleju roślinnego do smażenia
3 listki laurowe
6 kulek ziela angielskie
świeżo zmielony czarny pieprz
500 ml passaty pomidorowej
lub koncentrat pomidorowy 200g i woda aby powstał nam lekki sos
Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do zimnej wody z octem do wypłukania z soli na około 30 - 60 minut. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski na około 4 cm.
W tym czasie rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut, następnie odsączamy na sitku. Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki.
Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut. W międzyczasie dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie i sól. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Przed samym końcem smażenia dodajemy przecier pomidorowy 200 g i ok 150 ml wody aby wytworzył nam sie cebulowo pomidorowy sos. Ewentualnie podlewamy passatą pomidorową. Wszystko razem gotujemy przez ok. 2 minuty, dodajemy odcedzone rodzynki i zagotowujemy.
Studzimy zalewę, następnie układamy śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem na przemiennie. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakują takie po 3-4 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz