Przekąski imprezowe nie muszą być wyrafinowane, a wręcz przeciwnie – wystarczy, że będą smaczne i łatwe do zjedzenia. Najprostszym sposobem jest wyłożenie różnych smacznych gotowych przekąsek w formie „finger foods”, na talerze czy deski. Mogą to być wędliny, warzywa, sery czy pasty na krakersach lub grzankach. Taką własnie przekąską są krakersy z pastą z tuńczyka i prażonymi pestkami słonecznika.
29 grudnia
Klasyczny sernik na maślanym spodzie
Sernik najlepsze ciasto ever. Maślany, delikatny i zapewniam, że zawsze się udaje. Ten został upieczony w najbardziej klasycznej wersji z sera, jajek, cukru, mąki ziemniaczanej i masła.
Niebo w gębie. Przygotujemy go w kilka minut, a jako spód możemy wykorzystać kruche ciasteczka i masło.
Aby przygotować spód kruszymy maszynkowe ciasteczka Brześć, wykładamy nimi dno tortownicy i skrapiamy rozpuszczonym masłem.
26 grudnia
Śledzie po żydowsku
Na Naszym wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Śledź najczęsciej wyspętpuje w 3 odsłonach. Po sułtańsku, klayczny w oleju i Śledź po żydowsku. Ta ostatnia propozycja to solone filety śledziowe pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru, majeranku i kilku innych ziół.
22 grudnia
13 grudnia
11 grudnia
05 grudnia
22 listopada
Pasztet wieprzowo-wołowy z suszoną śliwką
Nie wyobrażam sobie świat bez domowych wyrobów, szczególnie pasztetu,
który wręcz uwielbiam.
Tym razem pokusiłam się o dodatek a mianowicie śliwki suszone,
które świetnie komponują się z wytrawnym mięsem. Dzięki śliwkom jest bardziej aromatyczny,
a przygotowany w domu na pewno jest bardziej treściwszy i lepszy jakościowo.
Taki pasztet możemy również wykorzystać jako nadzienie do pierogów czy pasztecików.
Także jak zostanie, o ile zostanie zagniatamy ciasto na pierogi i do dzieła.
19 listopada
Paszteciki z kapustą i grzybami
Hej, hej u mnie powoli robi się świątecznie i na blogu i w domu. Zakupiłam już gwiazdę betlejemską
i trochę gadżetów świątecznych więc powoli w kraczamy w grudniowy klimat.
Ostatnimi czasu w moje ręce wpadła pewna paczuszka, nazwałabym ją nawet świąteczną gdyż skład jej ewidentnie sugerował zimową aurę. Bo gdy tylko robi się zimno za oknem najlepszym trunkiem staje się zakwas z buraka, najlepszym dodatkiem do herbata konfitura z pigwy, syrop malinowy czy słodkie owsiane ciasteczka a na obiad przepyszna kapusta z grzybami. Na pierwszy ogień poszła kapusta ze Spiżarnia Schronisko Smaków i powiem tak lepszej nie jadłam i kropka!
Świetny skład (biała kapusta kiszona, małso, mąka, sól, przyprawy), przepyszny smak, co by tu dużo mówić większośc wyjadłam łyżką ze słoika ;) Co najważniejsze jeśli chodzi o kapustę, nie zawiera octu oraz niepotrzebnych konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Taka jak w domu, czyli taka jak moja która kisi się właśnie w piwnicy.
15 listopada
Drożdżowe rogale expresowe
Witajcie! Zapraszam Was po nowy, słodki przepis.
Długo musieliście czekać, ściemniać nie będę po prostu ze względu na charakter mojej pracy latem nie miałam czasu dla bloga, oczywiście mogłam zarywać noce ale myślę że przerwa nikomu nie zaszkodziła. Wracam powoli, za to z nową świeżością, energią i przepisami.
Pierwszy wpis dedykuję rogalikom, w moim przepadku a'la marcińskie gdyż z masą z białego maku, z tym że ciasto drożdżowe, a nie półfrancuskie.
Ciasto jest świetne, szybkie w przygotowaniu i extra się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były zawijańce z serem, rogale z marmoladą i rogaliki z białym makiem. Za każdym razem ciasto wychodziło takie samo, śmiało łapcie przepis i testujcie.
30 września
Zupa krem z dynią, imbirem i marchewką
Jesień, już jesień a dopiero co było słoneczne lato. I chociaż słońca za oknem chwilowo brak, nadrabiamy słońcem na talerzu. A dynia jest do tego idealna w połączeniu z imbirem i marchewką świetnie rozgrzewa.
Do kremowych zup często dodaję grzaneczki, albo groszek ptysiowy. Tym razem w moje ręce wpadła dla mnie nowość, wytrawna słomka ptysiowa marki Brześć. I może was to zdziwi ale ja jej nie znałam i nie widziałam nawet na półkach sklepowych, innej wariacji jak ta słodka lub z cynamonem.
Zapraszam po przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę z nutką curry i chili w płatkach.
04 września
22 sierpnia
Zielone gofry, czyli gofry z mąką z zielonego groszku
200 g mąki z zielonego groszku
250 ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do miseczki z żółtkami dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól. Mieszamy mikserem.
W osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta
i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni.
W osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta
i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni.
20 sierpnia
Ciasto z mąki z zielonego groszku
Jakiś czas temu podczas zakupów natknęłam sie w sklepie na nowość, mąkę o której nigdy wcześniej nie słyszałam czyli mąkę z zielonego groszku oraz mąkę z ciecierzycy. Z tej drugiej jeszcze nie korzystałam ale z zielonego groszku przetestowałam na kilka sposobów między innymi to ciacho ale były też gofry i naleśniki i powiem Wam że jest naprawdę super.
Ciacho wyszło bardzo smaczne, z dodatkiem właśnie bardzo zdrowej mąki , która jest źródłem białka, żelaza, fosforu i potasu. I gdybym nie wiedziała że jest w nim mąka z zielonego groszku w życiu bym tego nie wyczuła, nic a nic po upieczeniu nie czuć.
18 sierpnia
11 czerwca
10 czerwca
Bajgle
W najnowszym, jeszcze cieplutkim wydaniu Aromatu znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo, razem z Julianną z bloga Obiad Gotowy stworzyłyśmy dość spory dział z wypiekami. Zajrzyjcie koniecznie i do Aromatu i do Julianny. A tym czasem zapraszam po przepis na pyszne i pięknie wypieczone domowe bułeczki.
09 czerwca
Letnie wydanie Magazynu Aromat
Po raz kolejny razem z Wami możemy cieszyć sie z nadchodzącego lata i dzielić przepisami na pyszne, lekkie dania, idealne na upale dni...
W tym numerze znajdziecie między innymi przepisny na letnie, lekkie kolacje. Przygotowaliśmy wiele pomysłów na wyśmienite, domowe pieczywo. Dzielimy się z Wami pomysłami na wegańskie ciasta bez pieczenia, jaagodowe pyszności czy dodatki do letniego grilla.
Zespół Magazynu Aromat!
14 maja
Karpatka
11 maja
Kakaowe ekspresowe babeczki
Kolejna odsłona ekspresowych babeczek przed Wami. Mieszane łyżką, pieczone kila minut z możliwością wrzucenia do nich czego tylko dusza zapragnie. I jak tu sobie odmówić takiej przyjemności?
Wystarczy że znajdziecie na ich przygotowanie jakieś 20 minut, to co robimy?
Przepis zaczerpnięty od OliTatki z instagrama, możecie do niej zajrzeć również po inne inspiracje, ma babeczka możliwości ;) ;) ;)
09 maja
Snikers łatwy czyli cisto z kremem budyniowym i orzechami w karmelu
Witajcie! Podczas tegorocznej Wielkanocy delektowaliśmy się pysznym ciachem, snikers w tej łatwiejszej wersji. To ciasto to prawdziwa poezja, pyszne, słodkie i długo utrzymuje swoją świeżość.
jak mam być szczera to jest dość pracochłonne ale warte każdej pracy. Sprzedam Wam jeszcze patent. Ciasto wałkuje na wielkość blachy od piekarnika a po upieczeniu kroję na pół. Tym sposobem nie muszę mieć dwóch blach czy też piec oddzielnie.
A teraz zdradzę Wam jeszcze tajemnicę. Te orzechy są tak wyśmienite, że można je wyjadać na ciepło i ciężko od garnka się oderwać.
29 kwietnia
Omleciki biszkoptowe na słodko
Ekspresowe śniadania to ja lubię, bo o ile nad obiadem mogę się rozwodzić godzinę tak nad śniadaniem najchętniej 5 minut. I w przypadku moich dzieci taki jest ten omlet.
Ubicie piany z białka, a później wymieszanie z pozostałymi składnikami nie zajmie nam więcej niż 2-3 minutki, zostaje smażenie i cukier puder na wierzch gdyż tak najbardziej lubią jeść moje szkraby.
27 kwietnia
Domowe wędliny warte zachodu czy nie?
Czy warto przygotowywać domowe wędliny?
W dzisiejszych czasach
coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Unikając
żywności wysokoprzetworzonej i zawierającej wiele dodatków chemicznych, zdarza
się, że wybierają samodzielne przygotowywanie posiłków oraz takich produktów
jak pieczywo, czy wędliny. Dlaczego warto zainteresować się tymi drugimi?
Samodzielne
przygotowywanie domowych wędlin jest możliwe i wcale nie takie trudne, jak
mogłoby się wydawać. Wiąże się też z wieloma korzyściami. Te można odczuć we
własnym portfelu, choć nie to jest najważniejsze. Zdecydowanie większą wartość
stanowi fakt, że dokładnie wiemy, z czego takie wędliny powstały i możemy
cieszyć się ich doskonałym smakiem.
27 kwietnia
Naleśniki z budyniem (smak dzieciństwa)
Te naleśniki to jedno z niewielu dań zwanych smakami dzieciństwa. Nie darmo się mówi, że prostota tkwi w szczególe i chyba ta prostota zostaje na długo w naszej pamięci. Bo przecież nie pamiętam indyka, czy gołębi które jadaliśmy w niedzielę, nie pamiętam też innych wykwintnych dań tylko pamiętam zwykłe naleśniki polane budyniem i jeszcze zwyklejsze ziemniaki polane śmietaną.
20 kwietnia
16 kwietnia
Babka z owocami od Leśne Skarby
Tradycyjna babka marmurkowa,tym razem jednokolorowa. Idealnie słodka,
prosta w wykonaniu. Swoim smakiem i ciekawym wyglądem zachwyci wszystkich ;) Wzbogacona smakiem mieszanki owoców od Leśne Skarby.
09 kwietnia
Jajka faszerowane smażone
Jajka faszerowane to szybka i prosta przystawka na każdą okazję. Można przygotować je na wiele sposobów. Jajka faszerowane mogą być niezwykle różnorodne, sporządzone w wersji tradycyjnej i mniej tradycyjnie czyli smażone. Na te i wiele wiele innych przepisów znajdziecie w naszym wiosennym numerze Aromatu, gdzie przygotowałyśmy dla Was zestawienie propozycji jajecznych.
08 kwietnia
Sernik toffi
Serniki, serniczki i serniątka ;) Ciasto które najszybciej znika z patery,
a często nawet już z lodówki ;)
Delikatne, mokre, słodkie i bardzo pyszne. Jeśli ktoś lubi smak straciatella z pewnością będzie fanem tego sernika. Słodki od toffi i kwaśny od sera. Strzał w 10!
Ty razem planuję zrobić bananowy sernik, taki na budyniu właśnie bananowym. Znasz taki?
31 marca
Barszcz biały z grzybami i białą kiełbasą
Wielkanoc bez barszczu, kiełbasy i jajka to nie Wielkanoc można by powiedzieć.
Barszcz biały nieodzownie kojarzy mi się z Wielkanocą. Też tak masz? Chociaż w rodzinnym domu męża na Wielkanoc jadamy barszcz czerwony z bardzo bogatym wnętrzem,
tak syty że pół dnia nić nie wciśniesz.
Do naszego jednak tradycyjnie białego dodaję jajka, kiełbasę ale też wszystkie pieczone mięsa
i wędliny znajdujące się w święconce. Dla aromatu dorzucam też kilka grzybków,
chrzan i majeranek.
30 marca
Wafle z masą krówkową Helio
Dzień dobry! Dzisiaj mam dla was najszybszy i najprostszy przepis pod słońcem.
Myślę, że wielu z Was, ja zresztą też myszkuje w szafkach w poszukiwaniu poprawiaczy nastroju.
Ja też często buszuję w internecie w poszukiwaniu szybkich i "tanich" bo zapasy trzeba szanować ;) ;) :) słodkości.
Może w internecie przepisu nie znalazłam , za to w szafce już tak.
29 marca
Gofry ze szpinakiem, serkiem grani i tuńczykiem
Gofry to nasza ulubiona propozycja na "jakikolwiek" posiłek. Możemy je chrupać i na śniadanie i na podwieczorek a najlepiej smakują na wakacjach! Dziś idziemy o krok dalej bo zielone gofry na słodko już były ale teraz mamy zielone gofry na słono. Z twarożkiem i wędzonym tuńczykiem - bajka!
Zapraszam oczywiście nie tylko niżej do wypróbowanie przepisu ale również do wiosennego wydania magazynu Aromat! <klik> gdzie znajdziecie również ten wpis ;)
25 marca
Jajka z kremowym farszem grzybowym + sos tatarski:
Jajka faszerowane to klasyka, często podawana nie tylko w okresie świąt wielkanocnych, ale również na różnego rodzaju domowych imprezach. Smakują każdemu gdyż smak farszu możemy dopasować do naszych upodobań.
Jajka z kremowym farszem grzybowym oraz sosu tatarskiego nie powinno jednak zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. I chociaż czasy nastały trudne musimy pamiętać co jest lub powinno być dla nas ważne- Zdrowie i Rodzina!
Zapraszam po przepis;)
18 marca
Wytrawny omlet warzywny
Nie pochwaliłam Wam się jeszcze najnowszym numerem magazynu Aromat, to piękne, wiosenne wydanie ujrzało światło dzienne kilka dni temu. A może ktoś już czytał, z przyjemnością w komentarzach poczytam opinię.
Mój dział tym razem to wiosenne inspiracje śniadaniowe.
Były już grzanki, mamy omlet wytrawny a przed nami jeszcze kilka słodkich inspiracji.
10 marca
05 marca
14 lutego
12 lutego
Tatar wołowy
Na tatar przepisów jest wiele, ale każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Chyba najbardziej klasyczne to korniszon, cebula i świeżo mielony pieprz. U mnie jeszcze musztarda i kapary. No i żółtko! Całość to bardzo efektowna i smaczna przystawka pozwoli Ci zaskoczyć Twoich gości.
Składniki:
300 g polędwicy wołowej
3 żółtka
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy ostrej np.dijon
sól, pieprz
3 posiekane ogórki konserwowe
1 czerwona cebula
kilka marynowanych prawdziwków
2 łyżki kaparów
pieczywo i masło do podania
Przygotowanie:
Mięso siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy jedno żółto, olej, odrobinę wody, musztardę i sól oraz pieprz. Wyrabiamy mięso za pomocą dłoni a następnie dzielimy na 2 części, czyli 2 porcje.
Na talerzu układamy mięso, po środku robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko, a obok tatara układamy bardzo drobno posiekaną cebulę, grzybki oraz ogórki. U mnie na talerzu znajdują się jeszcze kapary, które bardzo bardzo lubię. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem lub grzankami oraz masłem.
02 lutego
Mus z białej czekolady z czarną porzeczką
Dziś zapraszam na lekki i orzeźwiający dzięki czarnej porzeczce mus z białej czekolady podany z owocami. Ja użyłam dżem z czarnej, ale możecie wykorzystać takie owoce jakie lubicie – poza sezonem owocowym tak jak teraz możecie też użyć owoców z puszki lub mrożonych.
Jako że lato przed nami, to najlepiej już teraz zaopatrzyć się w extra przepis by móc później drylować na salonach ;)
Z braku czas i łakomstwa ostatnimi czasy w mojej kuchni powstają najprostsze desery świata.
Dla każdego dosłownie, chyba że ktoś ewidentnie dba o linie ;)
Z takiej porcji składników otrzymamy 3 szklanki 250 ml.
21 stycznia
Tarta cebulowa z serem feta
Pyszna tarta z pieczoną cebulą, serem feta i suszonym estragonem w kremowym sosie jajeczno śmietanowym. Sprawdzi się świetnie na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi.
Zapraszam również na stronę zimowego numeru magazynu Aromat, po wiele, wiele inspiracji!
19 stycznia
17 stycznia
Zupa cebulowa
Śniegu nie ma, ale zimo i pochmurnie dlatego nic dziś lepszego nie możesz ugotować jak zupę cebulową ;) ewentualnie rozgrzewające curry z ciecierzycą ;) Ten przepis jest w wersji na winie, ale możesz zrobić również taką na samym bulionie.
Smakuje naprawdę wyśmienicie, intensywna w smaku i bardzo rozgrzewająca.
Przepis na zupę cebulą, jak i tartę z cebuli oraz konfiturę znajdziecie w naszym zimowym numerze magazynu Aromat.