Bardzo szybkie, banalnie proste i bardzo smaczne ciasteczka. Zazwyczaj robię z podwójnej porcji żeby było co do słoiczka włożyć ;) Znikają w mgnieniu oka.
Składniki:
3 żółtka
80 gram cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
400 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gram masła
dodatkowo:
cukier kryształ
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy masło i siekamy razem. Następnie dodajemy utarte żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm grubości i wykrawamy foremką okrągłe ciastka z dziurką. Jeśli jednak nie mamy odpowiedniej foremki możemy większe krążki wyciąć szklanką a mniejsze kieliszkiem wewnątrz krążka. Na talerzyk wsypujemy trochę cukru. Każde ciasto maczamy z jednej strony w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, ustawiając piekarnik góra-dól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz