Pizza - jednen przepis wiele zastosowań. W piekarniku,z patelni, na cienkim cieście, na grubym cieście. Jak zawsze każdy może dopasować przepis pod siebie.
Dzięki współpracy z marką Enders,miałam możliwość przetestować kamień do pieczenia pizzy. I na taką pizzę dziś zapraszam.
Marka Enders to nowość na polskim rynku, nie mniej jednak pojawili się z bardzo obszernym asortymentem, znajdziemy u nich wszystko co nie zbędne na działkę czy do ogrodu na zbliżającą się wiosnę. Od akcesoriów do ogrodu po grille gazowe.
A może znajdziecie też coś dla siebie.
1/2 kg mąki do pizzy typ "0"
50 gram świeżych drożdży
250 ml cieplej wody
pół łyżeczki soli
pól łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
na sos:
3 łyżki ketchupu
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
pieprz
5 ząbków czosnku
1/2 opakowania przyprawy do pizzy
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki mieszamy.
Dodatkowo:
papryka, cebula, pieczarki
salami, szynka, pierś z kurczaka
ogórki konserwowe, ogórki kiszone
papryka konserwowa, oliwki
suszone pomidory, kapary
jalapenio, kukurydza z puszki
ser feta, ser żółty
Z podanych składników wychodzą 2 duże lub 4 małe pizze.
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuszczamy drożdże z wodą, dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę.
Składniki na ciasto łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto 10 minut.
Składniki na ciasto łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto 10 minut.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Przygotowujemy sos.
Warzywa tj.papryka, cebula i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę bardzo cienko, pieczarki znacznie grubiej. Cebulę podsmażamy na oliwie. Pozostałe składniki kładziemy na surowo.
Składniki na pizze można położyć dowolne.
Podana porcja ciasta jest na 4 małe pizze.
Połowę ciasta rozciągamy lub wałkujemy cienko. Nasza pizza nie może mieć większej średnicy niż 25 do 30 cm, aby zmieściła się na kamieniu. Ciasto smarujemy sosem i układamy składniki w kolejności ser, mięso, warzywa.
Pizze pieczemy 7 minut w 260 stopniach. W takiej właśnie temperaturze powinien rozgrzewać się nasz kamień do pizzy. Tj. wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy do temperatury 260 stopni.
Po tym czasie dopiero kładziemy pizzę na kamieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz