14 marca

Kulki czekoladowe

Trufle, czy prościej mówiąc czekoladowe kulki są bardzo prostym, ekspresowym ale eleganckim deserem. Idealnie nadającym się nawet na prezent. 
Bardzo łatwo również zaskoczyć nimi swoich gości. To takie czekoladowe niebo w gębie;)

Składniki:
200 gram mlecznej czekolady
100 gram gorzkiej czekolady
250 gram mascarpone
ok 100 gram herbatników
50 gram kakao




Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Herbatniki kruszymy drobniej, ale nie w drobny ma ;)
Czekoladę studzimy do temperatury pokojowej, dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. 
Następnie dodajemy herbatniki. Mieszamy i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie z masy formujemy kulki orzecha włoskiego.
Masa będzie dość miękka więc szybko obtaczamy kulki w kakao. 
Gotowe kulki schładzamy w lodówce do czasu konsumpcji.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger