Trufle, czy prościej mówiąc czekoladowe kulki są bardzo prostym, ekspresowym ale eleganckim deserem. Idealnie nadającym się nawet na prezent.
Bardzo łatwo również zaskoczyć nimi swoich gości. To takie czekoladowe niebo w gębie;)
200 gram mlecznej czekolady
100 gram gorzkiej czekolady
250 gram mascarpone
ok 100 gram herbatników
50 gram kakao
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Herbatniki kruszymy drobniej, ale nie w drobny ma ;)
Czekoladę studzimy do temperatury pokojowej, dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Następnie dodajemy herbatniki. Mieszamy i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie z masy formujemy kulki orzecha włoskiego.
Masa będzie dość miękka więc szybko obtaczamy kulki w kakao.
Gotowe kulki schładzamy w lodówce do czasu konsumpcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz