Składniki na 3-4 porcje:
1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
400-500 g borowików szlachetnych
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 -3 ziarenka ziela angielskiego
dodatkowo:
olej lniany
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, następnie dodajemy posiekane borowiki. Smażymy razem, podlewamy odrobiną bulionu, dusimy jeszcze ok.10 minut. Do grzybów dodajemy resztę bulionu, natkę pietruszki, rozmaryn, sporą szczyptę soli, pieprz i ziele angielskie. Dodajemy również śmietankę. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz olejem lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz