Aromatyczne i pulchne, a przy tym wyśmienite. Na każdą okazję, śniadanie, II śniadanie czy podwieczorek. Nasze powstały z myślą o pierwszym wiosennym pikniku w promieniach słońca i młodej zielonej trawce. Parząc na pogodę za oknem będziemy musieli na piknik i zieloną trawkę poczekać znacznie dłużej. Drożdżówkami zaś możemy delektować się już dziś.
120 ml letniego mleka
40 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500 gram mąki
100 gram masła
2 całe jajka
1 żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu
60 gram cukru
szczypta soli
dodatkowo:
marmolada różana
kruszonka:
50 gram masła
50 gram mąki
50 gram cukru
Przygotowanie:
Kruszonka: Składniki na kruszonkę, przekładamy do miski,
ucieramy między palcami do połączenia się większe kawałki/grudki.
Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt,
wycinamy ringiem lub szklanką okrągłe kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdej robimy wgniecenie pięścią, smarujemy marmoladą różaną.
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach, ustawiając piekarnik góra - dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz