1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( łopatka, karczek )
300 g ryżu białego
1 jajko
2 średnie cebule
1 kapusta biała
majeranek suszony
sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku w takim, w którym zmieści się cała główka kapusty gotujemy wodę. W gotującej się wodzie parzymy kapustę. Co kilka minut obieramy wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i ściągamy kolejne liście.
Gotujemy ryż. Gdy wystygnie dodajemy go do surowego mięsa, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, przesmażoną cebulą, pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy z jajkiem, aż masa ładnie się połączy.
Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka wykładamy najmniejszymi pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki układamy ściśle jeden obok drugiego, a następnie warstwami (jeżeli robimy dużo gołąbków). Zalewamy je wodą, tak aby 3/4 było zanurzone w płynie. Gotujemy ok. 40 min. na małym ogniu. Następnie z powstałej zredukowanej wody robimy sos pomidorowy, dodając do płynu pomidory lub koncentrat pomidorowy i ulubione przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz