- 500 gram kurek
- duża cebula
- 300 ml śmietany 30%
- olej z pestek winogron
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurki płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy na ściereczkę i osuszamy. Cebulę koimy w pół plastry. na patelni rozgrzewamy olej, musimy cebulę zeszklić. Dodajemy kurki i smażymy wszystko od czasu do czasu mieszając, około 5 minut. Dodajemy śmietanę i mieszamy, po paru minutach sos powinien zgęstnieć. Dodajemy sól i pieprz dla smaku. Jeśli mamy ochotę dodajemy świeże zioła do smaku.
Uwielbiam sos kurkowy. Pyszny :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła. Ale u nas nie ma grzybów :(
Było za sucho. Może po ostatnich opadach znów się pojawią :) Wówczas muszę też zrobić, bo mi smaka narobiłaś :)
Agnieszka i jak tam pojawiły się u was grzybki? U nas tez za bardzo nie ma😣
Usuń