Składniki:
1 kg mieszanki do wypieku chleba z mąki żytniej
620 ml wody
30 gram świeżych drożdży
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera i miksujemy do połączenia składników około 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośniętą masę wykładamy do połowy blaszki natłuszczonej i oprószonej mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na 50 minut lub suchego patyczka. Wyjmujemy z blaszki od razu po upieczeniu i studzimy na kratce kuchennej.
Wyrośniętą masę wykładamy do połowy blaszki natłuszczonej i oprószonej mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na 50 minut lub suchego patyczka. Wyjmujemy z blaszki od razu po upieczeniu i studzimy na kratce kuchennej.
Dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńDziękuję również;-)
UsuńDzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również;-)
UsuńDzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuję również;-)
UsuńPięknie dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję również;-)
UsuńŚwietna edycja Wypiekania! Moja pierwsza przymiarka do bezglutenowego pieczywa :) Dziękuję i do następnego, wkrótce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również;-)
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również;-)
Usuń