Sajgonki, poza swoją podstawową nazwą nazywane są jeszcze krokietami wiosennymi, naleśnikami wiosennymi. Jest to popularne danie kuchni chińskiej.zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno lub smażone.
- 2 szt filety z piersi kurczaka
- 20 gram czerwonej pasty curry TaoTao
- 10 ml sosu sojowego jasnego TaoTao
- 100 gram oleju kokosowego House of Asia
- 50 gram makaronu ryżowego vermicelli House of Asia
- mix sałat
- 20 gram pokrojonego w kosteczkę młodego imbiru różowego House of Asia
- 1/2 szt świeżego ogórka pokrojonego w paseczki
- 50 gram papryki pokrojonej w paseczki
- świeża kolendra
- olej sezamowy
- papier ryżowy House of Asia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i przełóż do miski. Dodaj pastę curry, sos sojowy, sól i pieprz, wymieszaj. Smaż na oleju kokosowym po 5 minut z każdej strony. Po przestygnięciu pokrój w paski.
Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie, ok. 30 min, odsącz i wrzuć do wrzątku. Gotuj 1 minutę, a następnie odcedź.
Z mieszanki sałat, imbiru, ogórka, papryki, kiełków i listków kolendry przygotuj sałatkę. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj i skrop olejem sezamowym.
Papier ryżowy, najlepiej 2 płaty jednocześnie, włóż na 1 minutę do zimnej wody, a gdy zmięknie, delikatnie wyjmij. Układaj na desce, nakładaj po łyżce nadzienia, zawiń naleśnik tak jak pasztecik, tworząc rulonik.
- 20 gram czerwonej pasty curry TaoTao
- 10 ml sosu sojowego jasnego TaoTao
- 100 gram oleju kokosowego House of Asia
- 50 gram makaronu ryżowego vermicelli House of Asia
- mix sałat
- 20 gram pokrojonego w kosteczkę młodego imbiru różowego House of Asia
- 1/2 szt świeżego ogórka pokrojonego w paseczki
- 50 gram papryki pokrojonej w paseczki
- świeża kolendra
- olej sezamowy
- papier ryżowy House of Asia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na pół i przełóż do miski. Dodaj pastę curry, sos sojowy, sól i pieprz, wymieszaj. Smaż na oleju kokosowym po 5 minut z każdej strony. Po przestygnięciu pokrój w paski.
Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie, ok. 30 min, odsącz i wrzuć do wrzątku. Gotuj 1 minutę, a następnie odcedź.
Z mieszanki sałat, imbiru, ogórka, papryki, kiełków i listków kolendry przygotuj sałatkę. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj i skrop olejem sezamowym.
Papier ryżowy, najlepiej 2 płaty jednocześnie, włóż na 1 minutę do zimnej wody, a gdy zmięknie, delikatnie wyjmij. Układaj na desce, nakładaj po łyżce nadzienia, zawiń naleśnik tak jak pasztecik, tworząc rulonik.
Też ostatnio próbowałam je zrobić, ale twoje wyglądają o niebo lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale zwinąć je to nie lada wyzwanie. Trening czyni mistrza wiec w najbliższym czasie będą znowu może tym razem smażone 😁
Usuń