Składniki:
- 300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów
- 50 gram słonecznika
- łyżeczka kaparów
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Do kielicha blendera wyciskamy sok z cytryny, wkładamy całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodajemy bazylię i pozostałe składniki, miksujemy. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodajemy oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. Powinna wyjść gładka masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie lekko "chropowata". Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani też ostrość - daje ją przede wszystkim młotkowany pieprz i kapary. Pastę przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika.
A we wspólnym miksowaniu w tym tygodniu wzięły udział:Agata, Joanna, Magdalena, Dorota, Laura, Agnieszka, Jagoda, Alicja, Łucja, Marzena i Katarzyna.
Do kielicha blendera wyciskamy sok z cytryny, wkładamy całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodajemy bazylię i pozostałe składniki, miksujemy. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodajemy oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. Powinna wyjść gładka masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie lekko "chropowata". Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani też ostrość - daje ją przede wszystkim młotkowany pieprz i kapary. Pastę przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika.
A we wspólnym miksowaniu w tym tygodniu wzięły udział:Agata, Joanna, Magdalena, Dorota, Laura, Agnieszka, Jagoda, Alicja, Łucja, Marzena i Katarzyna.
Pyszna pasta :) Dzięki za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńPasta jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńPyszna ta pasta i dzięki za wspólną akcję:-)
OdpowiedzUsuńPyszna pasta, dziękuję za wspólne miksowanie :-)
OdpowiedzUsuńdziekuję za wspólne gotowanie, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne miksowanie ;-)
OdpowiedzUsuń