Składniki:
90g masła
330g cukru
70g kakao
3 jajka
190g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 ml wody
dodatkowo:
biała płynna płynna czekoladowa
szczypta barwnika czerwonego
posypka cukrowa
Przygotowanie:
Dużą i płaską formę wykładamy papierem do pieczenia. Możemy użyć formę do brownies o wymiarach ok. 24x 24cm.
Masło roztapiamy, dodajemy cukier i kakao. Ucieramy mikserem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy 120 ml wody. Mieszamy, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do utartego masła. Miksujemy wszystko razem na koniec, do idealnego połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20min., w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze z lekko ciepłego wykrawamy formą serca. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Polewę podgrzewamy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ciepłej płynnej polewy dodajemy barwnik spożywczy czerwony, mieszamy intensywnie. Polewamy po ciastku. posypujemy posypka cukrową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz