Sezon na grzyby trwa w pełni dlatego warto wybrać się na grzybobranie do lasu lub na targ. Smak kurki jest łagodny, delikatny, więc idealnie będzie pasował zarówno do młodych ziemniaków jak i makaronu. Ale też świetnie skomponuje się z mięsami. Moja kompozycja to sos śmietanowy na bazie białego wina z zielonym groszkiem ;)
Składniki:
200 gram kurek
400 ml śmietanki 30%
1 cebula
3 łyżki zielonego groszku
100 ml białego wina
sól, pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony
natka pietruszki
2 łyżki masła do smażenia
1 łyżka oleju
150 gram makaronu Bavette n.13 Barilla
Przygotowanie:
Na patelni na maśle i oleju smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po kilku minutach dodajemy kurki i zielony groszek, smażymy ok 5 min. Dodajemy 100 ml białego wina, dusimy do odparowania alkoholu, ale też żeby warzywa były miękkie.
Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu aż śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Jeśli kurki i groszek są już miękkie a sos odpowiednio gęsty i słony, możemy z czystym sumieniem zdjąć z ognia;)
A makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
uwielbiam !
OdpowiedzUsuńja tez;)
UsuńRewelka! Aż się zaśliniłam z wrażenia :P
OdpowiedzUsuń