Dzień dobry, zapraszam na dzisiejszy post z serii pomysł na śniadanie ;) Kilkutygodniowa przerwa pozwoliła mi nazbierać dla Was nowe inspiracje i pomysły. Do tego przepisy potrzebujemy mini makaron, Lubella stworzyła terz bardzo fajną linię mini makaronów warzywne rurki, penne, świderki, kółka i kokardki.
Próbowaliśmy już warzywne rurki a teraz przyszedł czas na czekoladowe świderki. Idealnie pasuje do przekąsek i deserów na słodko, dodatek kakao DecoMorreno wzbogaca nie tylko kolor makaronu ale również podkręca smak, który w połączeniu z czymś słodkim powoduje że oczyma wyobraźni pochłaniasz czekoladę.
Moja propozycja startuje w konkursie LubelLOVE Inspiracje - tym razem szykujemy pomysłowe i inspirujące przepisy da dzieciaków.
Moja propozycja startuje w konkursie LubelLOVE Inspiracje - tym razem szykujemy pomysłowe i inspirujące przepisy da dzieciaków.
Składniki na 8 babeczek:
ok 100 gram ugotowanego makaronu
ok 100 gram białego twarogu
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
16 truskawek
odrobina masła i bułki tartej do posmarowania formy na muffinki
papilotki lub forma do muffinek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy i odsączamy z wody.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, żółtka natomiast ucieramy mikserem z twarogiem i cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodajemy makaron i 8 pokrojonych truskawek. Mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka.
Formę na muffinki smarujemy masłem, posypujemy lekko bułką tartą. Nakładamy masę do foremek do 3/4 wysokości, a nawet całe. Na wierzch kładziemy truskawkę pokrojoną w plastry.
Masa nie wypłynie a muffinki urosną w górę.
Pieczemy 25 minut w 160 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół.
Mniam!:)
OdpowiedzUsuńOjej, muffiny z makaronem, takich jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńW przekroju pięknie wyglądają z tym makaronem :D
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł na muffinki!
OdpowiedzUsuń