20 czerwca

Chabrowy tort ananasowo - porzeczkowy

Tydzień temu pisałam Wam o imieninach prababci mojego synka, więc dzisiaj prezentuję Wam torcik jaki z tej okazji dla niej przygotowaliśmy.   

Składniki na biszkopt:
8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki
1 łyżka cukru waniliowego
opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki na masę ananasową:
300 ml śmietanki 30%
puszka ananasa
opakowane żelatyny na 0,5 płynu
2 łyżki cukru pudru



Składniki na masę porzeczkową:
100 ml śmietanki 30%
300 ml dżemu z czarnej porzeczki
opakowane żelatyny na 0,5 płynu
4 łyżki cukru pudru



Masa śmietanowa na wierzch: 
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
niebieski barwnik spożywczy
zielony barwnik spożywczy

chabry do ozdoby




Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, 
nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne miseczki. Białka w dużą miskę do ubijania, żółtka w małą miseczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.
Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy.
Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół.

Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty.

Teraz przechodzimy do przygotowania mas. Zazwyczaj robię to tak że rozpuszczam żelatynę 
w jednej dużej miseczce a później dzielę na 2 czy 3 części. jeśli żelatyna jest na 1 litr płynu a zostanie wymieszana ze śmietanką i owocami, płynu daję niewielką ilość np. 300 ml wody, 400 ml śmietanki, puszka ananasa i słoiczek dżemu porzeczkowego.

Podobnie działam ze śmietanką, nie ubijam w 3 oddzielnych miskach ponieważ mała ilość śmietanki dużo gorzej się ubija. Śmietankę ubijam w dużym wysokim pojemniku, następnie dzielę na 3 części, jedną do masy ananasowo śmietanowej, drugą do masy porzeczkowej i tutaj dodaje niewielką ilość śmietanki około 100 ml, a trzecią częścią jest masa do obłożenia tortu. W tym przypadku na wierzch poszła masa śmietanowa z niebieskim barwnikiem i odrobina masy z zielonym barwnikiem co widać na zdjęciach.

Jeśli żelatyna jest już rozpuszczona i zimna, najlepiej taka lekko tężejąca łączę ją z owocami, 
czyli połowę żelatyny (około 150 ml) ze zmiksowanym ananasem odsączonym z soku, 2 łyżkami cukru pudru i śmietanką i druga połowa ( około 150 ml) z dżemem porzeczkowym, 
4 łyżkami cukru pudru i śmietanką. 

Blaty biszkoptu nasączamy, tym razem nasączyłam je nalewką wiśniową z odrobina przegotowanej wody ;) I przedkładamy masami. Wierzch ozdabiamy wedle uznania. Ja użyłam tym razem świeżych chabrów.





10 komentarzy:

  1. pięknie wygląda,babcia musiała być zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jest. Ananas i porzeczka jeszcze nie próbowałam takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik cudny! Piękna dekoracja, na pewno smakował wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie nieodpowiedni tytuł tekstu. Przepraszam, że tak wprost piszę, ale... uwielbiam chabry!!! I je od razu zobaczyłabym w tytule. A swoją drogą fajny przepis i... tytuł mnie tu do Ciebie przyciągnął, połączenie ananasa z porzeczkami to bajeczne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, w środku wrecz cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda prześlicznie! Pewnie jest świetny na letnie dni, bo nie aż taki słodki, ja bardzo lubię takie połączenia. Zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne połaczenie smakowe, a na dodatek moj kolor! Zapisuje sobie i moze na urodziny go sobie zrobie jak mi sie uda. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Podziwiam ogromnie! Cudnie go udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger