23 stycznia

Kokosowy keks

Jak myślicie połączenie ciasta, baklii i kokosu może się udać? 
Myślę, że to najlepsze połączenie jakie jadłam w ostatnim czasie;)
Kokosowy keks na bazie mąki Szymanowskiej wyszedł poprostu wyśmienity, lekki, puszysty ale mokry zarazem. 
A jakie jest Wasze ulubione ciasto? 


Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny
250 gram masła
szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
300 gram mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, 
orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe) 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia




Przygotowanie:
Bakalie mieszamy z łyżka maki w misce, wcześniej siekamy je na mniejsze kawałki. 
Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
A na koniec oprószone mąką bakalie. Delikatnie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała wymiary 28 cm długości. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C ustawiając piekarnik góra - dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy chwilę w formie ale do całkowitego wystudzenia wyjmujemy na deskę.




3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda idealnie! :)
    Moje ulubione ciasto...? Sernik :) Zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak od jakiegoś czasu sernik też bardzolubię i nie wiem jak mogłam kiedyś nie lubieć ;)

      Usuń
  2. U nas nigdy tego ciasta się nie robiło ale chętnie byśmy spróbowały:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger