Jak myślicie połączenie ciasta, baklii i kokosu może się udać?
Myślę, że to najlepsze połączenie jakie jadłam w ostatnim czasie;)
Kokosowy keks na bazie mąki Szymanowskiej wyszedł poprostu wyśmienity, lekki, puszysty ale mokry zarazem.
A jakie jest Wasze ulubione ciasto?
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny
250 gram masła
szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
300 gram mieszanych bakalii (rodzynki, migdały,
orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Bakalie mieszamy z łyżka maki w misce, wcześniej siekamy je na mniejsze kawałki.
Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
A na koniec oprószone mąką bakalie. Delikatnie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała wymiary 28 cm długości. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C ustawiając piekarnik góra - dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy chwilę w formie ale do całkowitego wystudzenia wyjmujemy na deskę.
Mmm, wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto...? Sernik :) Zdecydowanie :)
tak od jakiegoś czasu sernik też bardzolubię i nie wiem jak mogłam kiedyś nie lubieć ;)
UsuńU nas nigdy tego ciasta się nie robiło ale chętnie byśmy spróbowały:)
OdpowiedzUsuń