Wersji tej sałatki są co najmniej setki, jedni robią z pekinką inni z serem a jeszcze inni dodają jajka. Zapewne każda wersja jest bardzo pyszna. Ja natomiast robię bardzo podstawową wersję tylko zupki, pierś z kurczaka, papryka, kukurydza i majonez.
Nawet nie przyprawiam dodatkowo, nie czuję takiej potrzeby już.
Taką sałatkę robię również w wersji odchudzonej na co dzień co przegryzienia i zamiast majonezu dodaję jogurt naturalny.
Sałatka sama w sobie jest bardzo szybka w przygotowaniu, łatwa i naprawdę smaczna, chociaż te zupki są zawsze takie kontrowersyjne.
2 opakowania zupek chińskich, ja do tej sałatki używam czerwonego Vifona
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 podwójna pierś z kurczaka
majonez, tutaj ilość zależy od upodobań smakowych
płaska łyżeczka curry
Przygotowanie:
Makaron z zupek chińskich kruszymy i mieszamy z przyprawami dołączonymi do zupki. Zalewamy wodą tyle żeby makaron był przykryty, plus około pół szklanki.
Pozostawiamy do napęcznienia i wystudzenia.
W między czasie gotujemy kurczaka w osolonej wodzie z płaską łyżeczką curry. Po wystudzeniu kroimy w kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a kukurydzę odsączamy.
Jeśli makaron jest już zimny łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy obficie majonezem.
Wygląda smakowicie, wciąłbym ją przy niedzieli. Ten makaron z zupek chińskich jest boski :D
OdpowiedzUsuńfajnie że ktoś tak uważa, bo słuchanie jakieto niezdrowe robi się naprawdę niezdrowe;)
UsuńNa Sylwestra robiłam pierwszy raz sałatkę z makaronu z zupek. U mnie z dodatkiem żółtego sera, czerwonej fasoli, groszku i kukurydzy. Wyszła super. :)
OdpowiedzUsuńtakiego połaczenia jeszcze nie znałam ;) a groszek dobrze smakował? bo groszek kojarzy mi się z sałatką jarzynową tylko ;)
UsuńJadłyśmy gdzieś kiedyś taką sałatkę z zupek i naprawdę smaczna była :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się ;)
Usuńmój mąż ostatnio męczył mnie żeby mu taką zrobić, i cóż chyba wyjścia nie ma :D
OdpowiedzUsuńbo mąż wie co dobre ;)
Usuń