Tajskie curry z mlekiem kokosowym, z ciecierzycą i z dynią. Zdrowe i pełnowartościowe
danie z dyni. Sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze.
Doskonałe na ponury jesienny obiad albo zimny, szary i deszczowy wieczór.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy lub konserwowej
300 g dyni
1 mała
cebula szalotka
1 łyżeczka
przyprawy curry
½ łyżeczki
kurkumy
1/3 puszki
mleka kokosowego
1 pierś z
kurczaka
150 ml wody
lub bulionu w którym gotowała się pierś z kurczaka
kawałeczek
ostrej papryczki
1 ząbek
czosnku
Suchą ciecierzycę moczymy kilka godzin w ziemnej wodzie, następnie
gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażamy curry z czosnkiem.
Dodajemy dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy kilka minut.
Dodajemy kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Podlewamy całość mlekiem
kokosowym.
Gotujemy ok 10 minut co chwilę polewając
wodą lub bulionem. Jeśli dynia jest już miękka, zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ugotowanym kurczakiem i np. ryżem.
ciekawe połączenie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki 😉zapisuje przepis 😀
OdpowiedzUsuńMniam, tak jeszcze nie jadłam! Pora to zmienić! Pysznie :-)
OdpowiedzUsuńTreściwie i energetycznie!
OdpowiedzUsuńDynia jest dobra ze wszystkim.
Tez ostatnio testowalam dodatek ciecierzycy do curry. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, z kurczaka tylko zrezygnuję 😊
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Z każdą propozycją mnie zaskakujesz! 😘 Może i nie jestem super extra kucharką 😁 ale z chęcią bym wypróbowała Twojego przepisu!😘
OdpowiedzUsuńTo curry to doskonały pomysł na jesienne danie. Kradnę przepis ;)))
OdpowiedzUsuńPyszotka! Tyle smaków i aromatów w jednym daniu, pycha!
OdpowiedzUsuńmm..wygląda przepysznie. Robiłam curry z dynią, ale nie pomyślałam aby dodać ciecierzycę. Następnym razem spróbuję zrobić z tego przepisu! ;)
OdpowiedzUsuń