Smaczny i naprawdę zdrowy sos pomidorowy z ziołami. Bardzo bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu.
Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, lasagne+6, oraz jako baza do pizzy. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie się nim gdy nie mamy w zasięgu zdrowego pomidora. Teraz mamy wspaniałą okazję zerwać je z własnego ogrodu.
5 kg dojrzałych pomidorów
4 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól morska do smaku
po 1 łyżce świeżych ziół: oregano, bazylia, majeranek
1 łyżka słodkiej papryki
główka czosnku
Przygotowanie:
Pomidory pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C ok 20 minut, zostawiamy kilka minut do odparowania i wystygnięcia. Obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki. Blendujemy na gładki krem. Przekładamy do garnka dodajemy cukier, pieprz, posiekane zioła i słodką paprykę. Doprawiamy solą. W między czasie obieramy czosnek i siekamy w drobną kosteczkę. Dodajemy do pomidorów. Wszystko razem odparowujemy do otrzymania dość gęstej konsystencji. Przekładamy w słoiki, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy kocem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz