28 października

Sałatka z zielonych pomidorów

Ta sałatka to świetny sposób na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów. Ja sama uwielbiam taką sałatkę i pamiętam ją bardzo dobrze z dzieciństwa, kiedy mama i babcia od lata do wczesnej jesieni miały pół letniej kuchni zastawionej zbiorami, między innymi pomidorami zielonymi. Pierwsze zielone pomidory to takie którym krzaki połamały się od wiatru lub obfitości owoców, czasami jeszcze dzika zwierzyna im pomagała, a druga tura zielonych pomidorów to wczesna jesień, gdy już słońce nie takie i nie było szans na dojrzewanie.
Taką sałatkę możemy wykorzystać jako tzw."sałatkę"do obiadu, na kanapkę lub jako jeden z wielu składników sałatek imprezowych ;)
Zapraszam po przepis!


Składniki:
2,5 kg pomidorów zielonych 
4 szt cebule 
3 szt papryka 
3 ząbki czosnku 



zalewa: 
1 litr wody 
1 szklanka octu 10 % 
6 płaskich łyżki soli 
14 łyżek cukru 
liście laurowe 1 na słoik 
ziele angielskie 2 na słoik 
pieprz ziarnisty 3 na słoik 
5 łyżeczek gorczycy 




Przygotowanie:
Pomidory, paprykę myjemy i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy z łupin 
również kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa mieszamy w misce. 
Składniki zalewy mieszamy i gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy 
na 2 godziny. 

Po 2h sałatkę nakładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zalewamy zalewą. 
Patyczkiem od szaszłyka uwalniamy pęcherzyki powietrza, dolewamy zalewy do pełna, zakręcamy. 

Pasteryzujemy 10-15 min.

2 komentarze:

  1. Pani Angeliko dziękuję za ten przepis, smak z dzieciństwa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,bardzo się cieszę że udało mi się przywołać tak miłe wspomnienia 😘

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger