18 grudnia

Paszteciki z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne. 
Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. A już ma pewno sprawdzą się idealnie na święta. Krokiety można przygotować na bieżąco przed podaniem albo zamrozić ale przed panierowaniem, wtedy panierujemy po rozmrożeniu.
Do przygotowania tego dania użyłam grzybowego farszu Leśnie Skarby.

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
50 ml oleju


Składniki na farsz:
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej

500 gram kiszonej kapusty
tymianek suszony ok. ½ łyżeczki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

2 jajka
bułka tarta



Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Dodajemy zioła na sam koniec. Smażymy naleśniki.
W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut.
W garnku gotujemy kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem. 
Studzimy. Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną.

W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później od dołu zwijamy rulon.
Zwinięte paszteciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. 
Serwujemy z gorącym barszczykiem.
  




3 komentarze:

  1. mmm.. ja już nie mogę doczekać się Wigilii i tych pasztecików :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też kocham paszteciki :D do barszczu daję uszka, ale pasztecik robi za przystawkę, robię takie malutkie na dwa gryzy :D lubię dodawać do nich też odrobinę czerwonej cebulki albo aromatyczne zioła :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger