Krokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne.
Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. A już ma pewno sprawdzą się idealnie na święta. Krokiety można przygotować na bieżąco przed podaniem albo zamrozić ale przed panierowaniem, wtedy panierujemy po rozmrożeniu.
Do przygotowania tego dania użyłam grzybowego farszu Leśnie Skarby.
Składniki na
naleśniki:
1 szklanka
mleka
1 szklanka
wody
1 szklanka
mąki
sól, pieprz
zioła
prowansalskie
słodka
mielona papryka
50 ml oleju
Składniki na
farsz:
1 puszka
farszu Leśne Skarby
1 cebula
2 ząbki
czosnku
olej
500 gram
kiszonej kapusty
tymianek
suszony ok. ½ łyżeczki
3 liście
laurowe
4 ziarenka
ziela angielskiego
2 jajka
bułka tarta
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy zioła na sam koniec. Smażymy naleśniki.
W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut.
W garnku gotujemy kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem.
Studzimy. Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną.
W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później od dołu zwijamy rulon.
Zwinięte paszteciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Serwujemy z gorącym barszczykiem.
mmm.. ja już nie mogę doczekać się Wigilii i tych pasztecików :D
OdpowiedzUsuńdo barszczu idealne!
OdpowiedzUsuńteż kocham paszteciki :D do barszczu daję uszka, ale pasztecik robi za przystawkę, robię takie malutkie na dwa gryzy :D lubię dodawać do nich też odrobinę czerwonej cebulki albo aromatyczne zioła :)
OdpowiedzUsuń