Przygotowania do świąt czas start, ryby, mięsa, sałatki, ciasta, lista jest bardzo długa ;)
Na pierwszy ogień idą mięsa. Będą wędzone, pieczone i duszone.
A ty co serwujesz w te święta dla swoich gości?
Pieczone mięsa to nieodzowny element świątecznych stołów. Tym razem padło na publikację przepisu na pieczony schab, soczysty, idealny na kanapki ale również do kaszy i sosu np.pieczeniowego. Schab to rodzaj mięsa niezwykle chudego a co za tym idzie o soczystość trzeba się bardzo postarać. Bardzo łatwo wysuszyć go na podeszwę, która stety niestety staje w gardle ;(
Niżej możecie zobaczyć i przeczytać dzięki czemu mój schab zachował soczystość.
Propozycję na inne pieczone mięsa znajdziecie tutaj:
Ok 1 kg schab
mieszanka ziół i przypraw do pieczenia mięs
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju do marynaty
dodatkowo:
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Marynatę mieszamy z olejem, dodajemy listka ziele i czosnek przepuszczony przez praskę lub drobno posiekamy. Smarujemy mięso i zostawiamy na kilka godzin. U mnie marynowało się całą noc.
Szykujemy rękaw do pieczenia. Odcinamy kawałek taki żeby można było mięso w nim zawiązać jak cukierek. Rękaw najczęściej ma w zestawie tasiemki do wiązania lub specjalne klipsy. Rękaw do pieczenia Stella posiada brandowane tasiemki do wiązania.
Poza tym jest naprawdę gruby, jest wytrzymały na wysokie temperatury, nie pęka podczas pieczenia, nawet ciężko jest go nakłuć przed pieczeniem aby miała którędy uchodzić para, a co najważniejsze nie parzy w ręce po wyjęciu z piekarnika.
Możemy używać go w kuchence mikrofalowej, piekarniku gazowym i elektrycznym w temperaturze do 200 st. C.
Zapakowanie mięso wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz