Sernik na zimno, rewelacyjny deser na tak upalne dni jakie mamy w ostatnim czasie.
Do tego super pyszne, świeże owoce z własnego ogródka i nie potrzeba mi nic więcej.
A że wszyscy albo prawie wszyscy wiedzą, że mam 2 szkraby w domu staram się wybierać takie produkty żebyśmy mogli jeść wszyscy. Takimi produktami są jogurty i serki od Piątnicy.
Jeden z najlepszych składów jakie widziałam ostatnimi czasy, dlatego też zamiast do sernika używać twarogu białego użyłam jogurtów i serków od Piątnicy. Serki zawierają wyłącznie naturalne składniki. Wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów.
A żeby sernik stał się bardziej lekki i puszysty, żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania z serkami podbijam mikserem. Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy
z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem.
Zaznaczę jeszcze, że ten wpis nie jest wpisem sponsorowanym, jeśli komuś mogłoby się tak wydawać ;)
Składniki na masę serową ( tortownica 26 cm):
600 gram jogurtu typu greckiego truskawkowego użyłam Piątnica
(Piątuś) gdyż mają bardzo dobry skład
600 gram domowego twarożku grani również od Piątnicy
żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu
na wierzch:
truskawki
jagoda kamczacka
1 galaretka truskawkowa przeźroczysta
biszkopty na spód
Przygotowanie:
Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy w 300 ml wody, następnie studzimy i mieszamy
z jogurtami i serkami. Żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania z twarożkiem i jogurtem podbijamy mikserem.
Tak przygotowaną piankę chłodzimy w lodówce tak długo aż zacznie nam tężeć, dopiero tężejącą wylewamy do formy.
Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem.
Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką.
Składamy ciasto: Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia.
Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę.
My wprost ubóstwiamy serniki na zimno i ten zjadłybyśmy w ogromną chęcią :D
OdpowiedzUsuń