Jeden z najprostszych sosów chińskich do zrobienia w domu, pikantny, o idealnym smaku. Kwaśny od octu ryżowego ale też słodkości nadaje cukier trzcinowy. Aromatu nadaje imbir z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie smaczny.
3 papryczki chilli
6 ząbków czosnku
3 cm korzenia świeżego imbiru
1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
100 ml octu ryżowego
500 ml wody
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
słodka papryka około 1/2 łyżeczki lub więcej aby nadać koloru
Przygotowanie:
Czosnek i imbir obieramy. Paprykę oczyszczamy z nasion, ale nie wyrzucamy.
Papryczkę chilli, czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy ocet, cukier, paprykę słodką, wodę oraz sól. Dokładnie mieszamy.
Całość gotujemy 4 minuty na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W szklance mieszamy dokładnie skrobię ziemniaczaną z pół szklanki zimnej wody, wcześniej odlanej z tej ilości 500 ml.
Rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną wlewamy do sosu, mieszając cały aż zgęstnieje.
Jeśli sos będzie za gęsty dolewamy odrobinę gorącej wody, a jeśli będzie za rzadki do dolewamy odrobinę rozpuszczonej skrobi w zimnej wodzie.
Musi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń