15 kwietnia

Gulasz wołowo - warzywny



Składniki:
- 500 gram wołowiny, niekoniecznie polędwica, ważne aby mięso było chude
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 pietruszka
- 1 mały ziemniak
- świeże zioła
- 2 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
Mięso pokroić w większą kostkę, obsmażyć na patelni chwile aby zamknąć pory.
Przełożyć go garnka, dodać warzywa, sól, zalać wodą, tak żeby mięso było przykryte. W między czasie sprawdzać twardość mięsa, moje gotuje się ok 1 godziny, co jakiś czas podlewam wodą. Jeśli mięso mam już miękkie, wyjmuję warzywa i miksuje je na papkę. łączę wszystko razem doprawiam śmietaną, solą i pieprzem.
Jeśli mamy za gęsty sos dolewamy wody, jeśli za rzadki musimy zagęścić. Podlewając mięso wodą, należy uważać z jej ilością, ponieważ gulasz jest przepyszny, szkoda go zagęszczać mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger