22 kwietnia

Scripsy drobiowe

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka 
- 2 x 1/4 łyżeczki soli
- 2 x 1/2 łyżeczki pieprzu 
- 2 x 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko
- 2 x 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 szklanki mąki kukurydziana do cista
- 1/4 szklanki mleka
- maka kukurydziana do panierki
- amarantus do panierki
- olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na paski. Z jednej piersi podwójnej około 12 szt wychodzi. Przekładamy pokrojone mięso do miski, posypujemy przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem. Całość mieszamy, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.

Ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz , chili, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksujemy wszystko za pomocą miksera aż masa będzie jednolita.

Każdy kawałek kurczaka maczamy w cieście i panierujemy w mące z amarantusem.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami kurczaka i smażymy kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger