Składniki:
300 gram wędzone wołowiny
1 duża cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 litry wody
500 gram kiszonej kapusty
300 gram ziemniaków
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, obrany i pokrojony w plasterki czosnek,posiekana cebulę, pokrojona w paski marchewkę, przykrywamy pokrywką i gotuję w szybkowarze około 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, wkładamy do osobnego garnka i gotujemy aż będą miękkie. Nie gotujemy ziemniaków z kapustą, ponieważ kwas z kapusty nie pozwoli ugotować się ziemniakom, a będą robiły się coraz twardsze.
Plasterki wołowiny wrzucam do gotowej zupy, na koniec doprawiam kwaśnicę solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz