Zima za oknem trzyma, więc ostre, rozgrzewające dania pojawiają się w naszym menu bardzo często. Bardzo lubię pewną stronę na Facebooku, która wyświetla filmiki na szybkie dania i desery i tam też znalazłam pomysł na tego kurczaka pod papryką i serem.
3 piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
1 żółta papryka pokrojona w paseczki
1 zielona papryka pokrojona w paseczki
1 pokrojona cebula oliwa z oliwek
80 g startego żółtego sera
makaron lub ryż do podania
Przygotowanie:
Układamy piersi z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy je przyprawami tj.sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski.
Na kurczaku układamy pocięte paseczki papryk i pokrojoną cebulę, a następnie mieszamy cebulę
i paprykę, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wierzch polewamy oliwą z oliwek.
Na koniec posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 45 minut.
Po 45 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika i rozkładamy zapiekankę na talerze.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz