Były już omlety, sałatki ale propozycji mięsnej jeszcze nie było. Więc zapraszam do stołu, a tam schab gotowany 2 razy po 5 minut ;) Myślicie że to nie możliwe?! A ja Wam mówię że możliwe ;)
Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam, a nie licząc czasu leżakowania przygotowanie również jest bardzo szybkie.
około 1 kg schabu
2 litry wody
3 łyżki soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku,
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki majonezu
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz inne przyprawy take jakie lubimy
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami. Zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 minut od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc. Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 minut, tak jak poprzednio. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Wygląda pysznie, smakuje pewnie jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń