Słodkości na Dzień Babci i Dziadka? Dlaczego nie! Po wielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;)
Ciasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich: Babka pomarańczowa Doroty, Jogurtowe rogaliki Małgosi, Sernik Bożeny, Jaglane deserki Marcepanowego Kącika, Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek Joanny.
Składniki:
na spód:
300 gram biszkoptów
100 gram masła
na masę kokosową:
1½ szklanki mleka 3,2%
300 g wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
na czekoladową polewę:
100 g czekolady mlecznej
80 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Spód: Biszkopty miksujemy i ucieramy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód formy.
Masa kokosowa: Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto.
Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
Masę czekoladową wylewamy na kokosową masę. Chłodzimy w lodówce.
Robiłam pieczony, chętnie zrobię i taki. Wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie wyglądają.Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńMniam..aż ślinka cieknie..dzięki za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWspaniałe ciasto, porywam duży kawałek. Dziękuje za wspólne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Częstuj się!
UsuńSmakuje pysznie! :)
OdpowiedzUsuńooo tak!
UsuńWyglada apetycznie. Jaka srednica blachy?
OdpowiedzUsuńPonawiam pytanie. Jaki rozmiar blachy? :)
OdpowiedzUsuń10 x 25 cm
UsuńFormę możecie wykorzystać dowolną, wyjdzie albo wyższe albo niższe ciasto. U mnie prostokątna 10 x 25 cm
OdpowiedzUsuńHej,mam pytanie czy ja moge biszkopty zastapic ciemnymi herbatnikami,bo mam tylko jedna paczke biszkoptow 150 g,czy raczej to juz nie bedzie to samo..bo az mi slinka cieknie,a doswiadczenia w ciastach wielkiego nie mam :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak. Możesz utrzeć ciastka z masłem tak jak w przepisie albo po prostu wyłożyć herbatniki na spód.
OdpowiedzUsuńAngelika Kasiak
Bardzo dziekuje za odp, myslalam ze moze ciemne herbatniki zmienia smak ciasta.
UsuńPozdrawiam :-)
Oo jak ja bym zjadła teraz takie ciacho! Na pewno jest przepyszne , bo na takie wygląda *_*
OdpowiedzUsuńhttp://xgabisxworlds.blogspot.com/